Pogosta vprašanja in odgovori

Pripravili smo nekaj najpogostejših vprašanj z odgovori. Če vas zanima več, nas lahko brez zadržkov kontaktirate in z veseljem vam pomagamo. 

Masivni parketi

Les velja za enega najbolj cenjenih naravnih materialov; je topel, antistatičen, elastičen. Omogoča zdravo bivanje, saj je zelo primerna talna obloga za ljudi z alergijami, poleg tega je primeren tudi z ekološkega vidika. Masiven parket veljajo za dolgoročno naložbo, saj ob pravilnem vzdrževanju služi tudi več generacijam. ­

Pred odločitvijo o nakup parketa je zelo pomembno, da vidite prave vzorce. Ti morajo biti lakirani ali kako drugače zaščiteni, saj se barvni odtenek lesa spremeni, ko se ta premaže z lakom, oljem, voskom. Natisnjene fotografije v katalogih niso pravo merilo za izbiro barvnega odtenka.

Kljub temu pa položeni pod ne bo popolnoma enak vzorcem, ker je tekstura vsakega drevesa drugačna. Vsaka deščica je namreč unikat. Zato je parket tako dragocen.

Da, glede na naše dolgoletne izkušnje s polaganjem parketa priporočamo masivni parket za polaganje na tla, ki so talno ogrevana. Za talno ogrevana tla je potrebno izbrati tanjši masiven parket v debelini 15 mm. Takšni parketi so obstojni v vseh obdobjih, pozimi, ko je vključeno talno gretje in tudi v poletnih mesecih, ko je talno gretje izključeno.

Glede na naše dolgoletne izkušnje priporočamo, da za ogrevana tla uporabite masivni parket. Talno gretje namreč deluje pri manjših temperaturah, saj voda v ceveh ne presega 30° C. Pri talnem gretju ni velikih temperaturnih nihanj, saj je gretje vključeno konstantno, čez celo zimsko obdobje, les se torej segreje in toploto tudi oddaja. Kar pa je pomembno, je tudi to, da je prijeten na otip tudi v poletnih mesecih, ko je talno gretje izključeno.

Za talno gretje je potrebno izbrati debelejši parket - priporočamo debelino 15mm. Takšni parketi so vzdržljivi v vseh obdobjih, pozimi, ko je vklopljeno talno gretje, in tudi poleti, ko je v prostoru visoka vlažnost.

Na barvo lesa vplivata osvetlitev in sončna svetloba, ker pospešita naraven proces oksidacije. Vedeti moramo, da je oksidacija lesa naraven proces, ki se ga sicer ne da preprečiti, vendar lahko s pravilno razporeditvijo svetlobe dosežemo njegov enakomeren učinek. 

Lakirani parketi

Lakiran parket izberemo kadar želimo imeti pod visokega sijaja, ki zahteva manj vzdrževanja, enostavnejše čiščenje in boljšo zaščito pred madeži, tekočino.

Lakiran parket preventivno zaščitimo tako, da se izogibamo hoje v čevljih in tako preprečimo vnos umazanije in kamenčkov v prostor. Dno pohištva in noge stolov zaščitimo s filcem oziroma gumljastimi drsniki, ki poda ne poškodujejo.

Obnova je priporočljiva, ko pride do obrabe laka in na podu opazite poškodbe, kot so na primer udrtine in praske. V povprečju je lakiran parket potrebno obnoviti na 10 do 15 let. Pri obnovi parketa celotno površino pobrusimo in po potrebi pokitamo globlje poškodbe. Sledi ponoven nanos laka. Namesto laka se lahko odločite tudi za olje.

Oljeni parketi

Oljen parket izgleda bolj naravno v primerjavi z lakiranim parketom in je na otip toplejši. Poškodbe parketa lahko tudi enostavno naoljimo, medtem ko je pri lakiranju potrebno ponovno brušenje in lakiranje celotne površine.

Oljen parket čistimo z vlažno krpo, metlo ali sesalcem, a pri tem pazimo, da uporabimo mehko krtačo, ki ne poškoduje površine. Uporabiti je potrebno čistila za oljen parket, saj ta niso agresivna in ne bodo uničila zaščite. Za vse ostale informacije nas lahko kontaktirate ali pa obiščete stran o vzdrežavanju parketa.

Ne, oljeni parket je enako odporen na udarce, kot lakiran, če se ga pravilno zaščiti in vzdržuje.

Oljenje parketa, ki je bil prej lakiran je mogoče. Potrebno je temeljito ostraniti zgornjo plast laka in tako olju omogočiti, da se pravilno vpije v les in ne pušča lisastih madežev.

Pogostost obnavljanja je odvisna od kulture življenja.  Prostori, v katerih preživite več časa, se bodo obrabili prej kot na primer spalnice.  Parket je priporočljivo ponovno naoljiti vsakih nekaj let, odvisno od obrabe.

Vonj olja je manj intenziven od vonja laka. Če je prostor dobro prezračen, se olja ne voha več 24 ur po nanosu.

Lesene terase

Lesena terasa je nezahtevna za vzdrževanje. Če želite, da vaša lesena terasa ohrani naravno barvo, jo je potrebno letno očistiti in naoljiti. V nasprotnem primeru pa pustite, da osivi in si ustvari sivo zaščito - patino.

Naravno barvo lesene terase lahko ohranimo z rednim oljenjem. Pogostost oljenja je odvisna od načina izdelave, lege terase in izpostavljenosti soncu in dežju. Za popolno ohranitev narave barve priporočamo oljenje 2 krat letno.

Teraso najprej dobro očistimo z ustreznimi čistili, pustimo, da se površina posuši in jo nato namažemo z ustreznim oljem.

Parketarstvo

Po končani postavitvi parketa se po njem lahko hodi v roku 24 ur. Po končanem lakiranju ali oljenju parketa je potrebno počakati 24 ur. Namestitev pohištva ali katera večja obremenitev tal je priporočljiva 2-3 dni po nanosu zaščite.

Čas sušenja izravnalne mase je odvisen od debeline nanosa in klimatskih pogojev v prostoru. Za več informacij nas kontaktirajte.

V primeru, da estrih ni raven oziroma ni ustrezno narejen, je potrebno tla izravnati z izravnalno maso.

Pri polaganju in brušenju parketa uporabljamo najsodobnejše stroje, ki ves odvečni prah posesajo. Ob koncu montaže prostor v večini pospravimo in očistimo. Priporočamo, da se končno beljenje opravi po končani postavitvi ali obnovi parketa.

Polaganje in obnovo parketa lahko izvajamo v vseh letnih časih. Potrebno je le zagotoviti ustrezne klimatske pogoje - estrih morda biti suh in raven, vlaga v estrihu pa ne sme presegati 2% po CM metodi.

Estrih morda biti suh in raven, vlaga v estrihu pa ne sme presegati 2% po CM metodi.

Olied parquet flooring

Naoljen parket se suši med 8 -12h, odvisno od vrste olja. Za točno informacijo nas kontaktirajte.