Pogosta vprašanja

ZAKAJ LESENA TLA?

Les velja za enega najbolj cenjenih naravnih materialov; je topel, antistatičen, elastičen. Omogoča zdravo bivanje, saj je zelo primerna talna obloga za ljudi z alergijami, poleg tega je primeren tudi z ekološkega vidika. Lesena tla dajejo vašemu domu domačnost, toplino in ohranjajo lepoto lesa.  Lesen pod je primeren za vse prostore v stanovanju.  Ob izbiri prave vrste se uporablja tudi v mokrih prostorih in zunaj. Kakovost lesenega tlaka je odvisna od kakovosti in vrste lesa ter od površinske zaščite. Masivna lesena talna obloga veljajo za dolgoročno naložbo, saj ob pravilnem vzdrževanju služi tudi več generacijam. ­

Masivni parket je najboljše kar lahko ponudite sebi in družini v vašem novem ali prenovljenem domu. Masivni parket je neuničljiv in bo zdržal več generacij, saj se ga lahko obnavlja. Masiven parket je edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti tako, da se lahko primerja z novo. Gre torej za odlično kombinacijo trajnosti, udobnosti in lepote.

Les je živ material, se spreminja, zato je pred odločitvijo o nakup parketa zelo pomembno, da vidite prave vzorce. Ti morajo biti lakirani ali kako drugače zaščiteni, saj se barvni odtenek lesa spremeni, ko se ta premaže z lakom, oljem, voskom. Natisnjene fotografije v katalogih niso pravo merilo za izbiro barvnega odtenka.

Kljub temu pa položeni pod ne bo popolnoma enak vzorcem, ker je tekstura vsakega drevesa drugačna. Vsaka deščica je namreč unikat. Zato je parket tako dragocen.

Na barvo lesa vplivata osvetlitev in sončna svetloba, ker pospešita naraven proces oksidacije. Vedeti moramo, da je oksidacija lesa naraven proces, ki se ga sicer ne da preprečiti, vendar lahko s pravilno razporeditvijo svetlobe dosežemo njegov enakomeren učinek. 

TALNO GRETJE IN MASIVA

Glede na naše dolgoletne izkušnje s polaganjem parketa priporočamo masivne parkete za polaganje na tla, ki so talno ogrevana. Talno gretje namreč deluje pri manjših temperaturah, saj voda v ceveh ne presega 30° C. Pri talnem gretju ni velikih temperaturnih nihanj, saj je gretje vključeno konstantno, čez celo zimsko obdobje, les se torej segreje in toploto tudi oddaja. Kar pa je pomembno, je tudi to, da je prijeten na otip tudi v poletnih mesecih, ko je talno gretje izključeno.

Za talno ogrevana tla je potrebno izbrati tanjši masiven parket; proizvajamo masivne parkete, ki imajo tako kot klasični parketi pero in utor, vendar so manjše debeline – za tla s talnim gretjem priporočamo debelino 15 mm. Takšni parketi so obstojni v vseh obdobjih, pozimi, ko je vključeno talno gretje in tudi v poletnih mesecih, ko je v prostorih visoka zračna vlaga.

Postopek polaganja masivnega parketa mora biti pravilen, zato je bolje, da parket montira strokovno usposobljen izvajalec. Upoštevati je potrebno pogoje za montažo masivnega parketa na tla s talnim gretjem. Na masivni parket in montažo z našimi izkušenimi strokovno usposobljenimi polagalci našim kupcem zagotovimo garancijo na kompletno storitev.

Masivni parket je neuničljiv in bo zdržal več generacij, saj se ga lahko obnavlja. Je edina talna obloga, ki jo je mogoče obnoviti tako, da se lahko primerja z novo. Gre torej za odlično kombinacijo trajnosti, udobnosti in lepote.